Kläder i 3D

Under 2022 lärde jag mig CLO3D, för att kunna skapa konstruktionen samtidigt som kläderna illustreras. Kunskaperna inom textil, design och konstruktion införskaffade jag under 1980-90 talen, genom praktik på sömnadsfabriker och studier vid bland annat tillskärarakademin, Accademia Italiana Moda och Textilhögskolan i Borås. Jag praktiserade också hos designerna Roberto Cavalli och Luca Faccenda.

I CLO kan man rita 2d mönster eller direkt på avataren och sedan göra om det till konstruktionsmönster. Man kan även drapera tygstycken på avataren. Kläderna sys ihop virtuellt, man kan skapa läggbilder, skapa storleksgraderingar , göra virtuella avprovningar och så klart visualisera och animera kläderna på avatarer som man i viss mån kan ändra som man önskar. Jag fotade även av mönster jag tidigare konstruerat och ritade av dem i CLO och importerade mönster som jag fått från fabriken jag arbetat med i Italien.

Här kan man se mer:

Protech & tidigare kollektion

Ullrock i Blender

Ulllkappa i Unreal Engine

Stickat och päls