Varför bära ull?

För att det är ett fantastiskt material.
Det håller både kyla och värme från kroppen, det tar upp fukt in i fibern. Ullen värmer även i fuktigt tillstånd. Det är helt naturligt och är ett av de textila fibrer som bäst stöter bort regn samtidigt som det är ett av de som har svårast att fatta eld. Dessutom finns det i flera helt naturliga färger.

Här följer utvecklingsprocessen:

Fabriken skickade mig en dxf fil på mönstret de skapat utifrån min måttlista. Dxf filen importerades till Clo3d. I Clo har jag sedan fixat till mönstret, sytt ihop, skapat materialen och applicerat dragkedjor, broderi och reflexer.

Foto på orginalrocken i ull, med reflexdetaljer och vikinginspirerat broderi. Den är en del av en kollektion jag gjort för determ.se.

I CLO3d brukar man arbeta med meshen i triangles, men vid export till andra program ställs den om till low resolution quads. På så vis kan man sedan göra en subdivision i till exempel Blender och hålla nere filstorleken.

Detta är en inscanning av ett fysiskt broderi som jag sedan skapat normal mapp och displacement mapp av i photoshop. Original designen har jag skapat i Adobe Illustator.
Broderiet på rocken är av reflekterande broderitråd.

Tyget är 100% ull i fiskbensmönster, tillverkat i Portugal. Här, base, normal och displacement maps skapade utifrån ett fotografi (eller var den en scanning?) av tyget som bearbetats till maps i Photoshop.

Skjort- och byxknapparna har också logo.

Alla ulltygerna i kollektionen har fotograferats med ljussättning från 8 olika vinklar för att skapa material i Substance sampler.

Texturerna delades upp i Clo för export till substance painter:

id

diffuse

och även displacement, normal, roughness, metallens och en egen specialmapp för kläder med stitches.

Avataren exporterades först som Alembic, men det verkar fungera bättre med pc2 i Blender. Och att arbeta med materialen i Substance visade sig vara överflödigt.

Då jag experimenterade en hel del hade jag till slut inte med broderiet och reflexpasspoalerna på just den animerade filmen. Där för fick det bli en till där även färgen på rocken justerats. Det är den ni kan se här nedanför.

Musik: Cool Change by Mr Smith(FreeMusic Archive) CC By4t 4.0 DEED

Jämförelse mellan nedlagd tid och faktisk tid av visualiseringsprojektet.

Jag hade räknat med att det skulle ta 67,5 timma, men det tog 82 timmar